Почесний консул Республіки Сьєрра-Леоне в м. Києві

Відбулася зустріч делегації Республіки Сьєрра-Леоне за участі Почесного консула Людмила Русаліної з Першим віце-президентом ТПП України Михайлом Непраном

Відбулася зустріч делегації Республіки Сьєрра-Леоне на чолі з Міністром сільського, лісового господарства і охорони продовольства Республіки Сьєрра-Леоне Монті Патріком Джонсом за участі Почесного консула Республіки Сьєрра-Леоне в м. Києві Людмила Русаліної з Першим віце-президентом Торгово промислової палати України Михайлом Непраном.

На зустрічі учасники обговорили питяння обсягів і якості продукції, що може експортуватись із України до Сьєрра-Леоне, деталі логістики та фінансового взаєморозрахунку.

У промисловому напрямі Сьєрра-Леоне активна видобутком алмазів, залізної руди та бокситів, переробкою нафти, судноремонтом; в агропромисловому - виробництвом рису, кави, какао, пальмової олії; розвиненим тваринництвом: велика рогата худоба, свинарство, птахівництво; рибальством.

«Алмази Сьєрра-Леоне відомі в усьому світі. Погодні умови сприяють розвитку сільського господарства. Тому у Сьєрра-Леоне немає причин бути бідною країною із таким великим потенціалом. Наша мета - цей потенціал задіяти у виробництві, комерціалізувати сільське господарство. Ми також шукаємо інвесторів, і сподіваємося знайти їх в Україні», - підкреслив Міністр сільського, лісового господарства й охорони продовольства Сьєрра-Леоне Монті Патрік Джонс

 «Ви - патріоти своєї країни, які борються за реалізацію згаданого вами потенціалу. У цьому Україна та Сьєрра-Леоне дуже схожі. За останній рік Україна перетворилась із індустріально-аграрної держави у аграрно-індустріальну. Основні продукти експорту з України - соняшникова олія, мед і пшениця. Цей список можна розширити, якщо інші продукти українського походження знайдуть свого покупця. Виробництво в Україні потужне, але з експортом до інших країн виникають проблеми, пов'язані з сертифікацією якості», - додав перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.

Сторони домовились організувати делегацію з України до Сьєрра-Леоне з метою підписання договорів на купівлю-продаж із бартерною системою оплати. Українські бізнесмени можуть бути зацікавлені у переробці та реалізації алмазів із Сьєрра-Леоне в обмін на агропромислову продукцію з України.

Обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Сьєрра-Леоне у першій половині 2016 року становив 4 млн. дол. США. В основі українського імпорту - електричні машини (63%), дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння (25%), технічне обладнання (7%).

Традиційним напрямом гуманітарного співробітництва двох країн залишається підготовка фахівців у вищих навчальних закладах України. Так, лише за даними МОЗ, станом на 1 січня 2016 року в Україні здобували медичну освіту 80 громадян Сьєрра-Леоне.

Підготовлено за матеріалами Прес-служби ТПП України